sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Pizza

Tässä on nyt pizzoja leivottu ja rupeaa kohta löytymään se oikea resepti. Reseptejä on jo netti pullollaan, mutta laitetaan nyt vielä yksi lisää.

Pohja:

  • 2dl kädenlämpöistä vettä
  • 4-5g kuivahiivaa
  • 4 dl pizzajauhoja/vehnäjauhoja
  • 2rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa ja sokeria jos käytät vehnäjauhoja.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää melkein kaikki jauhot ja vaivaa taikinaa, kun taikina on tasaisesti vaivattu lisää öljy ja jatka vaivaamista. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikina sellaiseksi että se juuri ja juuri irtoaa sormista. Voitele kohotusastia oliiviöljyllä ja laita taikina sinne ja peitä tuorekelmulla (kelmukin kannattaa voidella öljyllä. Lopuksi laita taikina kohoamaan jääkaappiin vuorokaudeksi.

Kastike:
  • 5dl tomaattimurskaa
  • jauhettua basilikaa
  • valkosipulia
  • suolaa
  • sokeria
  • sipulia
  • loraus balsamicoa
Kastike tehdään hiljalleen keittämällä. Määriä en osaa sanoa tarkkemmin koska teen kastikkeen kokoajan maistellen.

Pohjan valmistelu:

Ensimmäiseksi uuni lämpeämään 300asteeseen tai niinpaljoin kuin uunista tehoja lähtee, pizzakivi laitetaan alimmalle tasolle samaan aikaan kuin uuni lämpeää.

Ota taikina pois jääkaapista ja painele siitä ilmat pois. Sen jälkeen leikkaa sopiva palanen n.1/4 osa taikinasta, loput voi laittaa takaisin jääkaappiin jollet paista kaikkia pitsoja samantien. Anna taikinan hieman lämmetä huoneilmassa, sen jälkeen kauli (jollet osaa käsin tehdä) taikina ohueksi pyöreäksi levyksi. Reunat kannattaa jättää hieman paksummaksi.

Täyttäminen:

Ensiksi tulee tomaattikastike, sen jälkeen juusto ja sen jälkeen täytteet. Täytteitä ei kannata laittaa kuin maksimissaan 2sorttia ja niitäkään ei pinoksi asti. Kun uuni on lämmennyt täysille asteille kannattaa vielä odottaa hetkinen, että kivikin on lämmennyt kunnolla. Siirrä pitsa hyvin jauhotetulle pizzalapiolle ja nosta kiven päälle. Pizza paistuu noin viidessä minuutissa ja pohjasta tulee mukavan rapsakka, aivan kuten oikeissa pizzerioisa. 

Vinkki: Jos täytteet ovat kosteita kuten esim tonnikala on, niin kannattaa ensin paistaa pannulla. Kaikki rasvaiset ja kosteat ruuat tekevät pizzasta vetelän.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti